Påta

PATA_TE1

Scouter genom alla tider har otaliga oförglömliga minnen från ”Påta-utfärder”. Alla som varit på Påta är överens om att Påta är idealisk. Ligger nära Stockholm men ändå i vildmarken. Inte bara kåren utan många andra kommer till Påta. T.ex. har Stockholm Scoutdistrikts stora hösttävling för rådspatruller och seniorlag, Scouternas Natt, gått av stapeln på Påta ett flertal gånger.

6 km norr om Åkersberga (ca 3,5 mil norr om Stockholm) ligger kårens scoutstuga Påta.
Inköpt 1939 och invigd 1943 (av Folke Bernadotte) har Påta genom åren tjänat som kårens vattenhål.

Påta ligger vid sjön Drängsjön och är en egendom på 10 tunnland med 7 stycken byggnader;

Stor-Påta, Lill-Påta, Mikro-Påta, Ny-Påta, Spol-Påta, Bastun, samt en Vedbod.

Utöver byggnaderna finns det många fina platser på Påta, tex stranden, lägerbålsplatsen, samt flera ängar.

Stor-Påta

998633_558866634149679_425027960_n

Stor Påta är anläggningens huvudbyggnad. Huset är en ombyggd ladugård. Stor-Påta består av 3 sovlogement med 16, 6 resp. 4 bäddar. Sängarna är utrustade med madrasser, istoppstäcken och kuddar. Perfekt för en avdelning med 4 ledare, ett par assistenter och en massa scouter. Alla logement är på övervåningen.

Undervåningen består av en kombinerad matsal och allrum i vinkel. Matsalen har plats för ca 35 personer. Mitt i vinkeln är en stor öppen spis placerad. Kan användas både för allmän mysighet eller till lägerbål om vädrets makter visar sig från sin absolut sämsta sida.

Ett mindre storkök med köksutrustning för att utspisa en stor avdelning finns. Rinnande varmt och kallt färskvatten i kranarna och i en djupborrad brunn på tomten.
I hallen finns två torkskåp som torkar scouternas strumpor etc. efter en fuktig dag.
Dessutom är Stor-Påta utrustad med en loggia, dvs. en veranda under tak.

Lill-Påta
lillpata

Lill-Påta är det gamla boningshuset vid bondgården Påta. Huset är renoverat och består av två våningar. Övervåningen är inredd som ett logement där ena väggen är en enda lång säng. Där får man plats 10-13 stycken bredvid varandra. Dessutom finns det bord och bänkar till alla. Matlagningen här är mer åt det primitiva hållet. Det finns en ugn, två kokplattor och ett kylskåp. Varmt och kallt dricksvatten finns i kranarna. I hallen på övervåningen finns en toalett. Lill-Påtas övervåning passar utmärkt för patrullutfärder eller som extra sängar till Stor-Påta om man skulle behöva det.

Lill-Påtas undervåning är utrustad med de flesta bekvämligheter man kan behöva som utmattad avdelningsledare. Undervåningen hyrs ej ut. Den är ständigt reserverad för HEs ledare.

Mikro-Påta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikro-Påta är som namnet antyder ett väldigt litet hus. Det är Påtas minsta stuga. Stugan är inte större än att en patrull får plats. Två trippelsängar gör att 6 scouter kan sova där. Som på Lill-Påta är matlagningen här mer primitiv. Men ugn, kokplatta och kylskåp gör att en patrull klarar sig utan problem. Vatten hämtas i färskvattenpumpen på tomten.

Ny-Påta

nypataNy-Påta är Påtas nyaste byggnad. Den tillkom åren 1972-73 med avsikt att husera stugfogden under de ibland långa perioder han vistas på Påta för att utföra det årliga underhållsarbetet. Ny-Påtas övervåning är vad man med rätta kan kalla ett loft. Det finns fyra sängplatser och är en bra sovplats för föräldrar. Ny-Påta har även använts av HEs ledare för mindre samlingar och planeringstillfällen.

Spol-Påta

spolpata

Påta är numera utrustat med vattentoalett. I spolpåta finns tre toaletter, tre duschar samt ett torkrum. Under 2006 har även Spol-påta fått den fina röda Påtafärgen för att passa in. Interiören fick sig en upprutsning under sommaren 2016.

Bastun

Påtas läge vid Drängsjön är suveränt! Möjligheter till paddling, segling, bad och vattenlekar. Pricken över i:t är bastun. En stor vedeldad bastu med plats för 20 personer. Både varm- och kallvattenduschar. Bastun används varje gång en avdelning är på Påta. Både för den dagliga tvagningen och som het bastu med det efterföljande doppet i Drängsjön. På vintern brukar även möjligheten för ett dopp i isvak finnas för den nödgade, för oss andra kan man nöja sig med ett simplare rull i snön.

Lägerbålsplatsen

Lägerbålsplatsen är vackert belägen på en klippa nere vid vattnet. En perfekt plats för mysiga lägerbål och god korvgrillning!

Ängarna

Det finns många stora ängar perfekta för alla sorters lekar och aktiviteter! Här brevid ser man ängen precis utanför Stor-Påta och i bakgrunden skymtar man Drängsjön.

Vedbodarna

De sista kåkarna som beskrivs här är vedbodarna. De är oftast väl fyllda med prima ved.
Det finns en vedbod i anslutning till bastun, en i anslutning till Ny-Påta och ett lager med ved i de gamla ”servicebyggnaderna” mellan grusvägen och asfaltsvägen, i anslutning till parkeringen vid Stor-Påta. Dessa består också av diverse förråd, kårens eget förråd och möjligheterna för scouterna att träna på hanteringen av yxa och såg då de blivit gamla nog för detta.